Tuesday, August 25, 2009

Program Pembinaan Diri Peserta Methadone
Pada 22 Julai 2009, Jawatankuasa Methadone KK Masjid Tanah, Pejabat Kesihatan Daerah dan JKN Melaka telah menganjurkan “Program Pembinaan Diri” untuk pesakit methadone KK Masjid Tanah . Program ini diadakan di Tingkat 1, Bilik Seminar , KK Masjid Tanah.

Objektif program:
(i) memberi motivasi pengisian yang bermanfaat kepada peserta Klinik Methadone
(j) meningkatkan keyakinan diri peserta melalui latihan sebagai pengacara majlis, pembaca doa dan sebagainya
(k) merapatkan silaturahim antara peserta Methadone, ahli keluarga dan kakitangan kesihatan
(iv) untuk memberi maklumat tentang penyakit Hepatitis B dan Sirap Methadone
(v) untuk memberi kesedaran kesihatan am kepada peserta dan peluang berkongsi pengalaman serta bertanya tentang masalah kesihatan dan perubatan yang dihadapi.
Program ini mendapat sambutan yang baik daripada peserta Methadone. Kira-kira 30 orang peserta telah menghadiri program ini. Ia bermula dengan penyampaian ceramah dari Dr Shrina, Pegawai Perubatan KK Masjid Tanah yang bertajuk “Hepatitis B dan C”. Peserta-peserta kelihatan berminat tentang ceramah ini dan banyak soalan telah disoal.
Selepas itu, Pegawai Farmasi dari KK Masjid Tanah, Pn Srima Elina juga menyampaikan ceramah bertajuk “Methadone”. Ceramah ini merangkumi pengenalan kepada methadone, kesan sampingan(side-effects), interaksi methadone dengan ubat lain(drug interaction with methadone), dos tertingggal (missed dose) dll.
Selain itu, program ini juga mengadakan parti hari jadi secara kecil-kecilan untuk peserta-peserta methadone yang menyambut hari jadi pada bulan Julai.
“Program Pembinaan Diri” ini boleh dikatakan menjalankan dengan lancar dan objektifnya telah pun dicapai. Pihak penganjur ingin mangambil kesempatan ini mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua kakitangan yang memberi kerjasama bagi menjayakan program ini.


No comments:

Post a Comment

AKTIVITI-AKTIVITI YANG TELAH DIJALANKAN SEPANJANG TAHUN 2009

  • Continuing Pharmacy Education
  • Buletin Farmasi
  • Program Pembinaan Diri Peserta Methadone
  • Gotong Royong 5s
  • Home Medication Review
  • Pameran dan Ceramah Kenali Ubat Anda
  • Sambutan Hari Jadi Kakitangan Farmasi

Keluarga Farmasi PKDAG

Keluarga Farmasi PKDAG

Program Pembinaan Diri

Program Pembinaan Diri

Pameran dan Ceramah

Pameran dan Ceramah

Pertandingan Nasyid

Pertandingan Nasyid